Pageviews

23 August 2012

UiTM KAMPUS ARAU, PERLIS



lagi beberapa hari sahaja nak daftar di UiTM Kampus Arau, Perlis (01/09/2012). rasa excited dan keterujaan memang ada sangat-sangat. maybe sebab rasa hampir bebas (kot) atau dapat beat kawan-kawan lain yang selama ni dok mengutuk saya jew :3 hehehe

untuk post kali ni dan seterusnya akan berkisar kepada kehidupan di universiti serta aktiviti yang saya lakukan sehinggalah tamat pengajian ijazah nanti ;)

kali ni, saya ambil gambar-gambar berkaitan UiTM Arau daripada blog Aimanayie untuk memberikan gambaran UiTM Arau. semua gambar-gambar yang ada diambil semasa tahun 2011 (tahun dia masuk). so, bila saya dah masuk nanti, saya akan update dengan pictures yang terbaru ya ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UiTM Arau ? Ada orang luar negeri Perlis, yang tidak pernah nampak macam mana rupa UiTM Arau. Ada juga yang menolak tawaran sambung belajar di UiTM Arau kerana takut bosan, terperuk, tiada-apa, dan paling menjadi sebutan McD dan wayang takde lerrrr. K fine.







SEJARAH & MAKLUMAT UiTM ARAU, PERLIS


Universiti Teknologi MARA (UiTM) has substantially evolved over the past 50 years through an era of continued progress. This includes the change in name from Institut Teknologi MARA to Universiti Teknologi MARA in 1999. Befitting the occasion, His Royal Highness, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong is designated the Chancellor of the university . As the third oldest branch campus, UiTM Perlis is also the largest UiTM branch campus, after the main campus in Shah Alam. It is a premier institution of higher learning in Perlis. It was officially established on 5 July 1974, with a pioneer intake 258 students, undergoing 1 preparatory course and 5 diploma programmes.



At its inception, there were 15 academic staff, assisted by 31 administrative and support staff. The campus then operated at a temporary site of the Scouts House at Padang Katong Road, Kangar. In 1980, the campus moved to its permanent site in Arau, on a 335-acre plot granted by the state government. HRH, the Raja Perlis and the state government, totaling 464 acres of campus land. 240 acres of this land are designated for farming and the agricultural unit for the purpose of education, research and as tourist attraction. In 2004, further 129 acres were allocated for research and development activities .

UiTM Perlis has experienced rapid academic progress as well as continuous development in its physical infrastructure. 29 programmes, including 9 degree programmes, 20 diploma programmes are offered by the 7 faculties. Being the largest branch campus, its total full-time student enrolment is 6747. The number of staff is 755, of whom 371 are academic staff, while 384 are non-academic staff. The campus provides various facilities such as 7 male residential halls, 7 female residential halls, dining halls, a library, 82 classrooms, 5 lecture halls, 17 science laboratories, 14 computer laboratories, 2 language laboratories, 7 engineering workshops, a main hall, the mosque, a mini-stadium, and a gymnasium. A number of these facilities namely, the hostels, the main hall and the gymnasium are rented out to the public.




Coordinator Corporate Communications Unit

Address:
Universiti Teknologi MARA Kampus Perlis,02600,Arau,Perlis

E-mail: mohdismail@perlis.uitm.edu.my
Telephone: 04-9882000
Fax: 04-9882019




Kolej kediaman UiTM Perlis terdiri daripada 3 kompleks iaitu Kompleks Cengal, Kompleks Dahlia, Kompleks Kesinai. Kesemuanya berjumlah 14 buah blok asrama iaitu 7 kolej siswi dan 7 kolej siswa. Semua kolej kediaman di kampus ini boleh memuatkan sehingga 6000 orang pelajar pada satu satu masa.

Senarai Kolej UiTM(Perlis)
#KOMPLEK CENGAL (SISWA)KOMPLEK DAHLIA(SISWI)KOMPLEK KESINAI(SISWI)
Cengal 1 (Cendana)Dahlia 1 (Cengal)Kesinai 1 (Mayang)
Cengal 2 (Resak)Dahlia 2 (Dahlia)Kesinai 2 (Siding)
Cengal 3 (Kempas)Kesinai 3 (Inai)
Cengal 4 (Pulai)Kolej Beringin
Cengal 5 (Jati )
Cengal 6 (Damak )
Cengal 7 (Nyatoh)













gambar-gambar kat atas tuh cuma intro sahaja..hehe









Gate A | Pondok Pag Guard


Jalan selepas Gate A


Kandang Rusa


Tasik Ilham


Sportcom | Stadium UiTM Arau

Sportcom singkatan kepada sport complex. Ada dewan badminton, squash, gim, futsal, netbal, takraw, hoki dan bola keranjang. Maaf, swimming pool tak ada, tasik ada, boleh berenang lenang dengan ikan talapia.



STAR Kompleks | Kompleks STAR


Tasik Ilham


Damai | The Chill, Restoran UiTM Arau, perlis


BK (bilik kuliah) | Blok Kuliak


Mushroom | Kolej Cendawan | Anjung Siswa

Mushroom is where orang ramai melepak, me-wifi, tunggu bas, cucuk maybank, kedai-kedai lain, dan aktiviti jualan sering diadakan di sini.



Dahlia + Kulat + Dewan Dahlia | Dahlia 2

Dahlia 1 dan Dahlia 2 ialah kolej perempuan. Kulat (kiri gambar yang nampak bumbung) tempat jual makan, kedai photostat. Tempat ni jadi tempat group study, sebab fair laki dan perempuan. Dewan Dahlia, banyak test/exam buat kat situ.



PI | Pusat Islam


Oren + Pisang | Kolej Oren

 Oren dan Pisang masing-masing ialah tempat beli makan or makan situ terus. Oren yang kiri, dan pisang yang hujung bumbung merah tuh. Oren mungkin sebab warna tradisi kaler oren, dan pisang mungkin sebab kerusi dia semua warna kuning dan bersambung *macam tempat rehat sebelah kat highway tuh. haha




UK + Beringin | Klinik Kesihatan

UK singkatan bagi unit kesihatan, yang sebelah kiri, yang ada park kereta tuh, situla tempat banyak student buat-buat sakit ambil MC sebab dah termiss kelas. Beringin is another kolej perempuan.



block C + HEA | Bagunan HEA 2 + Pejabat Hal Ehwal Akademik

HEA, yang ada lambang uitm tuh, selalunya pergi sini pun sebab nak book bilik kuliah untuk kelas ganti. Yang sebelah kanan HEA ialah blok C, another bilik kuliah. 



al-Farabi 3 | Geomass

Dalam al-Farabi 3, ada banyak lab, lab kimia bio marin fizik, stor barang sains geomatik, and yet bilik kuliah too.



HEP | Pejabat Hal Ehwal Pelajar

Selalu student datang sini ambil sticker aktiviti dan hantar surat tunjuk sebab miss kuko. Kalau bab-bab lain memang tak la, sebab baju kena tag in,berkasut sarung -.-''

Unit Sistem Bersepadu yang ditunjukkan dalam peta ada berhadapan dengan bagunan HEP ni.



Library | Perpustakaan Dato' Jaafar Hasan


Pejabat Pentadbiran | blok Pentadbiran UiTM

Pejabat Pentadbiran, orang datang sini selalu datang bayar saman. haha



DSS - Dewan Sri Semarak

Dewan Sri Semarak, atau dewan baru sesuai dengan nama ianya ialah sebuah dewan yang baru dibina menggantikan dewan lama yang terletak berdekatan dengan BK. Konvo, exam, dinner, expo, ceramah, selalunya buat kat dewan ni.



Padang Kawad - berhadapan pejabat kesat

Selepas MDS, tak akan kembali ke padang ni seperti kemerdekaan kali ke dua. Panas, letih, leceh -.-''


Pejabat Kesat | Pejabat KESATRIA



Academic Heights + block C


Gate B | Pintu B UiTM Perlis


Macam mana dengan gambar-gambar di atas? Jadilah kan ? Owh. Tambahan. UiTM ada 1 padang bola utama iaitu di stadium, dan 6 padang bola yang lain yang juga berkongsi untuk sukan rugby, sofbol, memanah dan lain lain. Juga ada padang golf, padang rempuh halangan - bersebelahan padang kawad, 3 kolej untuk perempuan - Kesinai, Beringin dan Dahlia, 1 kolej untuk lelaki - Cengal 1 hingga 6, dewan makan perempuan sahaja di kolej Kesinai dan Dahlia, dan dewan makan lelaki dan perempuan bersebelahan mushroom.

UiTM Arau, serba serbi fine fine ok saja.

UiTM Arau Perlis terletak di Arau. Yes, Perlis tiada McD dan wayang. Sila jangan over terkejut kalau tak nak kena tembak. Wayang yang terdekat ialah di Jitra, Kedah, 35 minit kereta 80km/h. McD di Alor Star 40 minit motor 125 120km/h.

Arau, kalau 3 tahun lepas memang tak ada apa, tetapi sekarang ada 

-C-Mart
-KFC
-Pizza *PHD - boleh masuk UiTM
-CC/snooker/karok

Buat apa nak dekat-dekat tempat hiburan bukan ? Datang UiTM Arau nak study, bukan nak enjoy. At least, McD dan wayang jauh sikit terlepas la bala duit habis belanja awek makan McD dan tengok wayang bukan?

Hahahahhaahahaa  :P





Dari Melaka ke UiTM Aray, Perlis


UiTM Arau, Satellit view


8 comments:

  1. Whoaaa. Ni lepasan matrik eh ? Selamat datang bro! :)

    -----

    I'd appreciate much if you can link back this entry to my blog, just insert a linkback to my blog in 'aimanayie' word at your intro :)

    if you want linkback my entry, just insert it in 'gambar-gambar berkaitan UiTM Arau'

    sorry trouble you much. But this is like saying 'Thank You Very Much!' and give me RM10 for my effort :D

    Thanx! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah. sbb tu la mnx izin copy n paste..hehee

      Delete
  2. seronok kan kat arau perlis . rugi rasanya tolak tawaran uitm arau haritu . huhu . takpelah blaja mana-2 pun takpe janji ada niat nak belajar kan :) yeah saje cari info pasal uitm ni then jumpa blog ni then terus komen . menarik jek info tu kan ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. la...awak tolak rupanya...takpe2. sebenarnya belajar kat mana2 pun sme..y pnting niat dan cara kita jew. tapi, yang bestnya, kat sini nak study aman :3
      xde gangguan daripada entertaintment ;)

      Delete
  3. kangar ada domino's pizza :D

    ReplyDelete
  4. library open 24 hour ke cam PTAR uitm shah alam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh refer kat http://perlis.uitm.edu.my/library/

      biasanya jam 8.00 am ~ 11.00 pm...
      sebab uitm arau, terletak dalam kawasan pekan a.k.a kawasan kampung...

      bukan macam kat shah alam, kawasan bandar.. :)

      sebab tu ramai suka uitm arau, walaupun takde hiburan macam kat bandar, sebab suasana yang kondusif untuk belajar ^_^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Popular posts